Televisiosta tuttu Pikkuli-animaatiohahmo opettaa kesän ja syksyn aikana 2–5-vuotiaille espoolaislapsille vuorovaikutus- ja tunnetaitoja: esimerkiksi yhteistyötä, sovinnon tekemistä ja pelkojen kohtaamista osana Espoon kaupungin digikokeilua. Kokeilun tavoitteena on paitsi opettaa lapsille kaveritaitoja, myös kehittää varhaiskasvattajien digitaalisia taitoja sekä lisätä päiväkodeissa jo ennestään olevien digitaalisten laitteiden hyödyntämistä muun toiminnan tukena.
Espoossa mukaan kokeiluun on valittu päiväkoteja, joiden lapsista moni puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Kokeilussa päästään siten tutkimaan myös sitä, voidaanko digitaalisten työvälineiden tuella vahvistaa kielen oppimista ja omaksumista. Televisiosarjan Pikkuli-hahmot eivät puhu suomea tai muuta oikeaa kieltä, vaan kommunikoivat eleillä, ilmeillä ja mielikuvituskielellä.
Televisiosarjan sisällöt sovellukseksi
Kymmeniin eri maihin levitetyn Pikkuli-animaatiosarjan jaksoja käytetään jo varhaiskasvatuksessa tunnetaitojen opettamiseen. Esimerkiksi intialainen LXL Ideas on hankkinut oikeudet Pikkuli-animaatiosarjan opetuskäyttöön Intian päiväkodeissa ja kouluissa. Nyt käynnissä olevan digikokeilun tavoitteena onkin kehittää Pikkuli-animaatiosarjan tarinoita ja tunnetaitosisältöjä myös sovelluksiksi. Suunnitelmissa on tuottaa kaveritaitojen sovelluksia kotimaan käytön lisäksi myös kansainvälisille markkinoille.
Harjoituksia myös ilman laitteita
Digitaalisten harjoitusten lisäksi sovelluksen sisään integroidaan myös ohjeita ilman laitteita tehtäviin pari- ja ryhmäharjoituksiin. Näin lapsi oppii, että digitaalisia laitteita voi käyttää myös innostamaan oikean elämän puuhissa.
Kokeilu on ensimmäinen Espoon varhaiskasvatuksen digikokeilu ja jo esiselvitysvaiheen tulokset ovat lupaavia: laitteita on otettu aktiivisemmin käyttöön. Pikkuli-hahmoa hallinnoiva ja kehittävä Aittokoski Experience Oy toteuttaa kokeilun Espoon kaupungin kanssa yhteiskehittämisen mallin mukaan.
Kokeilu päättyy marraskuussa 2018. Voit seurata sen etenemistä Espoo.fi-sivuilta (Kehittyvä Espoo -uutiset) sekä Espoon some-kanavissa.
Lisätietoja kokeilusta:
Aittokoski Experience Oy / Metsämarja Aittokoski, puh. 050 3003 513 metsamarja@pikkuli.com
Espoon kaupunki:
Varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman, puh. 043 825 8952, satu.nerg-ohman@espoo.fi
Digiagendan kehittämispäällikkö Valia Wistuba, puh. 043 825 2905, valia.wistuba@espoo.fi