Skip to main content
Pikkuli-kuvakirjat ovat saaneet tänä syksynä kaksi lisävahvistusta: Pikkuli tahtoo lomalle ja Pikkulin vekkuli lemmikki. Tarinat pohjautuvat suosittuun animaatiosarjaan Pikku Kakkosella. Kirjat ovat syntyneet tälläkin kertaa luovan tekijäpariskunnan, Metsämarja ja Antti Aittokosken, kynistä.
Aittokoskien lemmikit ovat päässeet samaan kuvaan uusien Pikkuli-kirjojen kanssa.

Pikkuli tahtoo lomalle kertoo siitä, miten Lintusen perheen lapset haluavat lomamatkalle. Iloiset suunnitelmat kuitenkin romuttuvat, kun perheellä ei ole mahdollisuutta lentää kauas aurinkorannalle. Pikkulin vekkuli lemmikki kuvaa taasen siitä, miten oman lemmikin hoivaaminen tuo sekä iloa että velvollisuuksia. Molemmat tarinat ovat saaneet inspiraation Metsämarja Aittokosken omista kokemuksista.

– Meillä, kahdella taiteilijalla ja luovan alan yrittäjällä, ei ole ollut varaa lennättää viiden hengen perhettä haluamiimme matkakohteisiin ympäri maailmaa, Metsämarja kertoo. – Joten halusin kertoa tarinan siitä, miten yhteinen tekeminen ja pienetkin irtiotot voivat tuoda lomaoloa arjen keskelle.

– Pikkulin vekkuli lemmikki -tarina pohjaa sen sijaan omiin lapsuusmuistoihini, Metsämarja sanoo. – Lapsena etsin hoidettavakseni omaa pupua, ja pyysin mumminkin hankkeeseen avuksi. Pohjimmiltaan tarina kertoo kuitenkin siitä, miten alkuinnostuksen jälkeen lemmikin hoito ja siitä vastuun kantaminen voivat tuntua välillä myös raskaalta.

Matkailu ja lentäminen olivat esillä jo ennen koronaa, mutta Aittokosket toivovat, että lentämisen tarvetta kyseenalaistettaisiin myös jatkossa. Korona-aika nosti niin ikään lemmikkien hankkimisen kärkipuheenaiheeksi.

Uusi muoto muuttaa kerrontaa 
Vaikka kirjat pohjautuvat animaatiosarjan jaksoihin, kaikki Pikkuli-kirjat ovat uusia kokonaisuuksia.
– Kirjan käsikirjoitus alkaa aina alusta, tyhjästä paperista, Metsämarja kertoo. – Täytyy miettiä, minkä alkuperäisestä tarinasta voi tuoda suoraan kirjaan, mikä täytyy jättää syystä tai toisesta pois ja mitä tarvitaan lisää.

– Pikkulin vekkuli lemmikki -kirja poikkeaa ehkä aiempia kirjoja enemmän siitä jaksosta, johon kirja pohjaa, Metsämarja kertoo. – Animaatiosarjan kielettömässä kerronnassa Pikkulin rooli vastuun kantajana tuntui toimivan, mutta kirjassa, jossa kaikki täytyy avata tekstiksi, tuntui rankalta laittaa pieni Pikkuli yksin vastuuseen lemmikkitoukan toilailuista.

Metsämarja kertoo, että Pikkuli tahtoo lomalle -kirja noudattelee animaatiosarjan tarinaa tarkemmin, mutta uusi teksti ja kuvitus loivat myös mahdollisuuksia.
– Animaatiosarjan jakso pohjaa paljolti musiikkiin ja rytmiin, joten kirjaan piti kirjoittaa elementtejä, jotka verbalisoivat audiovisuaalista kerrontaa, Metsämarja kertoo. Tällä kertaa Metsämarja kirjoitti kumpaistakin kirjaa salsamusiikkia kuunnellen.
– Tällä kertaa tyhjän paperin kammo tuntui jotenkin erityisen suurelta. Varsinkin Lemmikki-kirjan kanssa olin jotenkin aivan jumissa – animaatimaation versio piti kääntää ja vääntää uusiksi moneen kertaan ennen kuin kerronta alkoi toimia kirjassa. Salsan iloisuus ja energisyys toi kuitenkin selvästi irtonaisuutta tekemiseen, ja tänä syksynä aloitinkin myös salsatunnit! Metsämarja iloitsee.

Pikkuli-animaatiosarjan viehätys piilee osittain dialogittomuudessa, mutta toistaalta dialogiin voi upottaa myös sanaleikkejä ja sanontoja. Kuvituksen osalta Antti Aittokoski on vienyt nämäkin Pikkuli-kirjat aivan uusille tasoille, kirjan kuvitustyö kun on paljon nopeampaa tehdä kuin animaation toteutus. Antti on piilottanut näidenkin uutuuskirjojen kuvitukseen monia hauskoja yksityiskohtia, joita lukijat voivat bongailla. Lemmikkikirjan ensimmäisen sivun kuva on muuten mukaelma erään tunnetun sadun kuvituksesta. Keksitkö sinä, mistä?