Skip to main content

Tunnetaitojen opetuksesta puhutaan paljon, ja sitä parempia tuloksia saadaan, mitä aiemmin tunnetaitojen opettelu aloitetaan. Lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukeminen kannattaakin aloittaa jo viimeistään parin vuoden iässä, sillä pienen lapsen aivot kehittyvät nopeasti ja toisaalta pienellä ihmisellä on paljon suuria tunteita, joiden tunnistamiseen ja säätelyyn tarvitaan aikuisen tukea ja apua.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin arvioinnin mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön keskeisimmät täydennyskoulutustarpeet ovat erityisesti alle kolmevuotiaiden lasten tunnetaitojen kehittäminen ja taidekasvatus. Toisaalta moni alle kolmevuotias on vielä kotona hoidossa, joten tunnekasvatuksen opetukseen olisi hyvä saada välineitä myös pienten lasten vanhemmille.

Rahoitusta pienempien lasten tunnetaitojen tukena

Pikkuli-animaatiosarjaan ja -kirjoihin pohjaavaa pedagogiikkaa on pilotoitu keväästä 2021 lähtien eri puolilla Suomea hyvin tuloksin. Nyt Pikkuli-sisällöistä kehitetään pedagogisia toimintatuokioita erityisesti alle 3-vuotiaiden lasten kanssa työskentelyyn Opetushallituksen täydennyskoulutusrahoituksella. Koulutushanke toteutetaan yhteistyössä Vertikalin sekä ValoAurinko ry:n kanssa. Varhaiskasvatuksen ammattilaisille suunnatut koulutukset käynnistyvät syksyllä 2022. Suomenkielisen koulutuksen lisäksi koulutusta on tarjolla myös ruotsiksi.

Pikkulin tunnetaitoja myös koteihin

Pikkulin jaksoilla on Yle Areenassa yhteensä jo yli 3 M katselua, ja Pikkuli on monille perheille tuttu sekä kirjoista että Pikkulin Laululeikkishown esityksistä. Pian vanhemmat saavat myös välineitä tukea lapsen tunnetaitoja kotoja, sillä Metsämarja Aittokoski sai Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta apurahan Pikkuli-sisältöjä hyödyntävän vanhempien tunnetaito-oppaan kirjoittamiseen yhdessä työryhmän kanssa.

“Olemme saaneet vuosien aikana kiittävää palautetta Pikkuli-animaatiosarjasta jopa puolivuotiaiden lasten vanhemmilta. Pikkulin vahvat tunteet ja kieletön kerronta soveltuvat ilmeisesti varsin hyvin alle kolmevuotiaille, joten olen todella innoissani näistä pienten lasten tunnetaitojen tukemiseen suunnatuista hankkeista!” Pikkulin kehittäjä Metsämarja Aittokoski iloitsee.

Seuraavan kerran Pikkuli-pedagogiikan koulutuksiin voi tutustua Varhaiskasvattaja-tapahtumassa Kouvolassa: KUUSANKOSKITALO, KOUVOLA, LA 11.6.2022 KLO 8-16