Skip to main content

Pieni lintu, suuret tunteet – Pikkulin tunnetaito-opas on lapsilähtöinen kirja täynnä Pikkuli-maailmalle ominaista iloa ja leikillisyyttä. Yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa kirjoitettu opas johdattaa tunnekasvatuksen äärelle ja tukee lapsen ja aikuisen yhteisiä tunnetaitohetkiä. Lopputuloksena on myötätuntoinen ja selkeästi jäsennelty teos, jota voi käyttää sekä lapsen lähiaikuinen että lasten kanssa töitä tekevä ammattikasvattaja.

Kotimainen Pikkuli-sarja on tunnettu rakastettavista hahmoista, joiden vahva ilmaisu innostaa lasta pohtimaan omia tunnetilojaan. Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa on havaittu, että Pikkuli-tuoteperheen hyödyntäminen tunnetaitokasvatuksessa parantaa lasten kykyä puhua tunteistaan aiempaa paremmin. Lapsilla havaittiin myös vähemmän masennus- ja ahdistusoireita ja vetäytymistä kuin verrokkiryhmällä. Pikkulia onkin jo hyödynnetty varhaiskasvatuksen tunnetaitotyössä. Nyt Pikkulin tunnetaitomaailma on koottu yksiin kansiin tunnetaito-oppaaksi.

Pieni lintu, suuret tunteet pohjaa Pikkuli-pedagogiikkaan, joka on 0–8-vuotiaille lapsille kehitetty tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelun ohjelma. Se hyödyntää Pikkuli-materiaaleja – kirjoja, animaatiosarjan jaksoja, tunnekortteja, pelejä ja varhaiskasvatukseen suunnattuja tuokiosuunnitelmia – joiden äärellä lapsi oppii yhdessä Pikkulin kanssa pitkälle aikuisuuteen kantavia tunne-elämän taitoja.

Kirja sukeltaa tunteiden virtaan viiden eri perustunteen kautta. Ilo, kiukku, pelko, suru ja tyytyväisyys tulevat tutuiksi sekä Pikkuli-tarinoiden että samaistuttavien ja tunnistettavien arkiesimerkkien kautta. Jokaista tunnetta avataan monesta eri näkökulmasta. Sivuilta löytyy runsaasti käytännönläheisiä välineitä lapsen tunteiden rakentavaan ilmaisuun ja säätelyyn. Samalla kirja tukee aikuista lapsen kasvattajana ja tarjoaa harjoituksia myös aikuisen omien tunteiden käsittelyyn.

Kirjan erityisyys on kokonaisuuden läpi kulkevat Metsämarja Aittokosken, kirjailijan ja kolmen pojan äidin omat vanhemmuuden kokemukset ja tunnetaito-opit.

– Olen jo vuosia käsitellyt eri tavoin tunteita, tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä vanhemmuuden tuen välineitä ja menetelmiä. Lisäksi olemme kehittäneet ja testanneet Pikkulin tunnetaitomenetelmiä jo vuodesta 2017 lähtien. Tämän kirjan myötä haluan jakaa oivalluksiamme myös muille vanhemmille ja lasten kanssa toimiville aikuisille, Metsämarja Aittokoski kertoo.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten palautetta:

”Kirjasta löytyy todella hyviä ja konkreettisia vinkkejä erilaisten tunteiden käsittelyyn.”

”Kirja antoi paljon uutta ajateltavaa ja näkökulmaa lasten tunnetaitojen tukemiseen. Erityisesti minuun kolahti lapsen näkökulman avaaminen ja erittäin vahva lapsilähtöisyys.”

”Nyt on tullut mahtava uutuus kentälle!”

”Kunpa mahdollisimman moni vanhempi nappaisi tämän luettavakseen. Kirjassa on paljon sellaista tietoa, josta jokainen vanhempi hyötyisi tänä päivänä.”

Tekijät

Metsämarja Aittokoski (keskellä) on ohjaaja, käsikirjoittaja, esiintyjä, Pikkuli-maailman luoja sekä kolmen lapsen äiti. Kipinä Pikkulin luomiseen syttyi oman perhe-elämän tilanteista.

Jennifer Loiske (vasemmalla) on varhaiskasvatuksen opettaja, Pikkuli Edun perustajajäsen, kirjailija ja äiti. Hän löysi Pikkulin etsiessään uusia suuntia ammatillisesti ja lähti mukaan Pikkulin pedagogisen tiimin asiantuntijaksi.

Sanna Mattila (oikealla) on Kiinassa asuva ja työskentelevä varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja Pikkuli Edun perustajajäsen, joka käyttää Pikkuli-pedagogiikkaan työssään lasten kanssa päivittäin.

Lisäksi

Tutustu Helsingin yliopiston tutkimukseen Pikkulin tunnetaitomenetelmien vaikuttavuudesta: Tutkitusti toimivaa tunnetaitokasvatusta Pikkulin kanssa.

Pieni lintu, suuret tunteet – Pikkulin tunnetaito-opas

ISBN: 978-952-341-894-3
Julkaisuaika: 10/2023
Kirjastoluokka: 38.1 / 132 s. / nid.
Graafinen suunnittelu: Sami Tapio
Kansi: Antti Aittokoski
Ovh: 36,-
Arvostelukappaleet ja yhteydenotot: tiedotus@kustannusmakela.fi