Skip to main content

Ensimmäinen Pikkuli-kirja, Lennä, Pikkuli, lennä! julkaistiin vuonna 2011. Kymmenvuotisjuhlaansa viettävä Pikkuli seikkailee nyt nimeään kantavassa animaatiosarjassa, kymmenessä uudessa lastenkirjassa, Laululeikishowssa, sovelluksissa, pehmoina sekä varhaiskasvatukseen suunnattuna opetuskokonaisuutena, Pikkuli kun tukee tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimista. 

Kun ei yritä mitään erityistä, voi päätyä vaikka mihin

Pikkulin tarina sai alkunsa, kun Metsämarja Aittokoski alkoi keksiä satua pienestä omaperäisestä linnusta, joka ei opi lentämään, mutta jolla on paljon muita vahvuuksia. Metsämarjan ja puolisonsa Antti Aittokosken kuopus Ilmari oli juuri syntynyt, joten Metsämarjan alitajunnassa pyörivät myös pienimmän asema perheessä sekä isojen veljien roolit. Tarina muotoutui kasvukertomukseksi, jossa pieni Pikkuli-lintu vertaa itseään isosisaruksiin ja lähtee kotoaan, koska kokee olevansa epäonnistunut Lintunen, kun ei osaa edes lentää.

“Minun oli tarkoitus alun perin vain kirjoittaa yksi lastenkirja kaikkien käynnissä olevien televisiotuotantojen sekä lastenhoidon välissä, mutta näin siinä kävi!” nauraa Metsämarja. 

Barcelona, Bryssel, Peking, Kalifornia… 

Metsämarja ja Antti Aittokoski lähtivät kehittämään kirjan pohjalta Pikkuli-animaatiosarjaa. Mukana sarjan visuaalisen tyylin rakentamisessa olivat animaatiotaiteilijat Sanni Lahtinen ja Heta Jokinen. 26-osainen Pikkuli-animaatiosarja esitettiin ensi kertaa Ylen Pikku Kakkosessa vuonna 2016. Aittokosket ovat tuottaneet myös Pikku Kakkosen Pikkuli-sovellukset, joista ensimmäisen kehittely alkoi vuonna 2016.

Animaatiosarjan ilmestymisen jälkeen Metsämarja on ollut esittelemässä sarjaa ja siihen pohjautuvia mobiilipelejä useilla eri animaatio- ja lastenelokuvafestivaaleilla niin Euroopassa kuin Aasiassa. Metsämarja on pitchannut rahoittajille Kiinassa ja esitellyt Pikkuli-animaation kieletöntä kerrontaa Brysselissä Filemon-festivaaleilla. Viimeisimpänä kansainvälisenä yhteistyönä on käynnissä Pikkuli ja Tähtipeura -elokuvan kehittäminen yhdessä Simpsonit-sarjassa päätoimisesti työskentelevien tekijöiden kanssa. 

Aittokoskien lapsiperhearjesta alkunsa saanut Pikkuli on työllistänyt kymmenen vuoden aikana suuren joukon eri alojen taiteilijoita, sovelluskehittäjiä sekä muita ammattilaisia  ja tarjonnut monipuolisia työharjoittelupaikkoja. 

Nokka kohti tulevaa

Syksyllä 2021 ilmestyy jälleen kaksi uutta kirjaa (Kustannus-Mäkelä Oy). Työn alla on Pikkulin oman jouluelokuvan Tähtipeuran lisäksi lastenmusiikkilevy. 

Pikkulin opetuskokonaisuutta kehitetään eteenpäin varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa ja loppuvuodesta kuullaan lisää keväällä päiväkodeissa toteutetusta tutkimuksesta. 

“Meille Pikkuli on tarjonnut mahdollisuuden tehdä kaikkea innostavaa, käyttää laajasti omaa osaamistamme sekä luovuuttamme. Kaikessa kehittämisessä on tärkeintä Pikkulin lähtökohdat: Ilo, leikki, oppimisen riemu sekä luonto. Ja tietenkin se, että pieni on tärkeä!!!”  Metsämarja kertoo kymmenvuotisjuhlahumun keskellä.